• Slávnostný príhovor riaditeľa školy Ing. Vojtecha Wagnera na začiatku školského roka 2022/2023
          • Slávnostný príhovor riaditeľa školy Ing. Vojtecha Wagnera na začiatku školského roka 2022/2023

          •  

            Vážení pedagógovia a milí študenti,

            Dnes, 5. septembra sa otvoria brány škôl a opäť vstúpime do nového školského roka, ktorý bude takým, akým mu dovolíme byť. Úspešným, pokiaľ vynaložíme potrebné úsilie, priateľským, pokiaľ budeme okolo seba rozsievať lásku a ponúkať pomocnú ruku, nezabudnuteľným, pokiaľ si v sebe uchováme významné a jedinečné okamihy, alebo strateným a bezvýznamným, pokiaľ si nevšimneme príležitosti a skvelých ľudí, ktorí okolo nás prejdú.

            Srdečne Vás vítam na slávnostnom otvorení nového školského roka 2022/2023. Zvlášť vítam našich nových prvákov, ktorí sú tu po prvýkrát. Vitajte v našej škole a prajem vám veľa úspechov a radosti z každého dňa, ktorý v nej strávite.

            Veľmi rýchlo ubehli dva mesiace letných prázdnin. Pevne verím, že ste prežili mnoho pekných zážitkov a načerpali ste nové sily na úspešné štúdium. Čaká Vás mnoho nových úloh, skúseností a vedomosti ale popri tom sú v škole dôležité aj dobré medziľudské vzťahy, vzájomný rešpekt k svojim právam, ale i uvedomenie si prvoradých povinností.

            Prvý deň nového školského roka je vždy pre vás, žiakov, ale i nás, učiteľov, výnimočnou udalosťou. Tento deň je Vašim ďalším pomyselným krokom na ceste do sveta dospelých. Tento kolobeh sa začína Vami, žiakmi prvého ročníka a končí žiakmi posledného ročníka našej školy.  Naši noví prváci vstupujú do novej etapy svojho života zo žiakov základnej školy sa stávajú  študenti - stredoškoláci. Určite to je pre vás veľká zmena, ste plný očakávaní, možno aj obáv z toho ako to bude, či to zvládnete. Chcem Vás povzbudiť a zbaviť akéhokoľvek nepokoja a strachu z nového začiatku. Naša škola, v ktorej  prežijete značnú časť dňa sa totiž snaží byť aj miestom v ktorom sa budete dobre cítiť, kde môžete rozvíjať svoje schopnosti a za výsledky budete aj ocenení.

            Vám, žiakom vyšších ročníkov, najmä však žiakom končiacich ročníkov, ktorých čaká záverečná alebo maturitná skúška chcem popriať najmä veľa síl a energie pri príprave na úspešné ukončenie štúdia na našej škole. Čakajú Vás dôležité skúšky a je len na Vás koľko času budete venovať na ich úspešne zvládnutie a koľko máte zodpovednosti voči sebe, voči vašim rodičom, voči škole. Držím vám vo všetkom palce.

            Pod vedením pedagógov sa v škole učíte spoznávať náš svet a vzťahy v ňom, prenikať do neviditeľného, poznať to, čo ste doteraz nepoznali, učíte sa pohybovať v spoločnosti, byť úspešnými v živote aj v práci, na ktorú sa pripravujete, osvojujete si nové zručnosti, stretávate prvé lásky, priateľov, zažívate prvé sklamania, ale aj prvé väčšie úspechy. Práve v škole dospievate a meníte sa. Je to práve škola, kde si vyberáte svoju ďalšiu cestu a svoje povolanie.

            Srdečne vítam aj nové posily v našom pedagogickom zbore a prajem im aby sa u nás dobre cítili a boli úspešní vo svojej práci s Vami novými študentami. Je to pani učiteľka pre gastronomické odbory Mgr. Andrea Bachleda, učiteľ pre strojárske odbory Ing. Peter Mašteník a majsterka OV pre odbor predavač a gastronomické odbory  Bc. Zuzana Blaščáková. Zmeny sú aj vo vedení školy. Zástupkyňou pre teoretické vyučovanie je Ing. Slavomíra Huťová a zástupkyňou pre praktické vyučovanie je Ing. Marta Mašteníková, výchovnou poradkyňou je Ing. Martina Marková a karierový poradca a koordinátor duálneho vzdelávania je Ing. Monika Sokáčová.

            Predošlé školské roky preverili naše schopnosti reagovať na zložitú, rýchlo sa meniacu situáciu. V súvislostiach s pandémiou ochorenia COVID – 19 sme vykonali množstvo opatrení, aby sme vytvorili bezpečné prostredie pre našich žiakov aj zamestnancov. Chcem Vás všetkých vyzvať k zodpovednému správaniu sa k sebe navzájom k ohľaduplnosti medzi sebou a k dodržiavaniu nevyhnutných protipandemických opatrení. Verím, že to všetko vydržíme a úspešne zvládneme.

            Prajem vám všetkým pohodový a úspešný školský rok. Vám milí žiaci, menej vymeškaných hodín a len tie najlepšie známky, za ktorými budú bohaté vedomosti a Vám kolegovia, úspešných a múdrych žiakov aby ste im mohli rozdávať len tie najlepšie známky, za ktorými budú bohaté vedomosti.

            „Najdlhšia cesta, ktorú musí človek prejsť, je v ňom samom.“ Želám vám všetkým, aby ste na tejto ceste boli veľmi pozornými žiakmi, aby ste čo najmenej opakovali svoje chyby a každý  problém, s ktorým sa v živote stretnete, nech je pre vás lekciou a výzvou, ktorá vás posunie ďalej, k splneniu vášho sna.

             

            Ing. Vojtech Wagner
            riaditeľ školy

             

        • Slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023
          • Slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023


          • Riaditeľstvo SOŠ, Garbiarska 1, Kežmarok oznamuje žiakom a rodičom, že slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023 sa uskutoční v pondelok 5. septembra 2022. Príchod žiakov do školy bude v čase 8.30 hod. Slávnostné otvorenie šk. roka 2022/2023 sa uskutoční o 9.00 hod. Následne prebehne zápis žiakov do 1. ročníkov.

            Podľa aktuálne platnej legislatívy je potrebné, aby sa každý žiak preukázal a odovzdal triednemu učiteľovi "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti". Neplnoletí žiaci odovzdajú tlačivo podpísané zákonným zástupcom.

            Plnoletí žiaci s prístupom na EduPage môžu podať „Vyhlásenie o bezpríznakovosti“ elektronicky (na úvodnej stránke v EduPage vyberte možnosť Žiadosti/Vyhlásenia, následne Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti).


        • Zúčastnili sme sa na slávnostnom oceňovaní najlepších študentov u zamestnávateľa Slovenská pošta, a.s.
          • Zúčastnili sme sa na slávnostnom oceňovaní najlepších študentov u zamestnávateľa Slovenská pošta, a.s.

          •  

            Dňa 23.6.2022 sa študentka I. GŠ triedy, odbor Klientsky manažér pošty Veronika Svitanová spolu s koordinátorkou duálneho vzdelávania na našej škole Ing. Monikou Sokáčovou zúčastnili na slávnostnom oceňovaní najlepších študentov u zamestnávateľa Slovenská pošta, a.s.

            Slávnostne stretnutie sa uskutočnilo na ústredí Slovenskej pošty v Banskej Bystrici a zúčastnili sa ho najlepší študenti 4 škôl - z Trenčína, Banskej Bystrice, Žiliny a Kežmarku. Toto stretnutie zorganizoval Ing. Juraj Donoval, PhD., riaditeľ ľudských zdrojov v spolupráci s Mgr. Angelou Lazorovou a Mgr. Zuzanou Koštialikovou, ktoré sú zodpovedné za organizáciu duálneho vzdelávania v SlSp.

            Stretnutie sa nieslo v príjemnej neformálnej atmosfére, spoločne sme prediskutovali systém vyučovania na jednotlivých školách a hľadali možnosti, ako tento odbor ešte viac zatraktívniť pre budúcich študentov. Zároveň nám bola predstavená vízia podpory pre stredné aj vysoké školy.

            V závere stretnutia prebehlo slávnostné odovzdávanie certifikátov a cien navrhnutým študentkám. 


            Ing. Monika Sokáčová
            koordinátor duálneho vzdelávania SOŠ Garbiarska Kežmarok

          • Festival študentského remesla 2022 – prípravy na Historický sprievod mestom

          •  

            Pod názvom "Historický sprievod mestom" sa uskutočnil sprievod študentov stredných a základných škôl, ktorý bol súčasťou už 8. ročníka Festivalu študentského remesla v Kežmarku.

            Žiačky našej školy, II.GŠ (odbor kozmetik) a žiačky I.A, II.C (odbor kaderník), sa svedomito a tvorivo zhostili tejto úlohy a pripravili do sprievodu skvelé rekvizity. Ako prebiehala príprava rekvizít si môžete pozrieť vo fotogalérii.

        • Naši študenti si opäť rozšírili svoje povedomie o nebezpečenstve šírenia sociálno-patologických javov
          • Naši študenti si opäť rozšírili svoje povedomie o nebezpečenstve šírenia sociálno-patologických javov

          •  

            Vo štvrtok 26.5.2022 sa v spolupráci s občianskym združením BEZ DROG konala v priestoroch našej školy prednáška s protidrogovou tematikou pod názvom „Pravda o drogách“. Zúčastnili sa jej študenti prvých a druhých ročníkov rôznych študijných a učebných odborov, u ktorých je nevyhnutná práve prevencia a dostatočná informovanosť v súvislosti s týmto obzvlášť závažným problémom modernej doby.

            Predseda združenia pán Peter Remper so žiakmi živo diskutoval o veľmi dôležitých a zaujímavých témach, ako sú fyzická závislosť na drogách, ako vplývajú drogy na myslenie, osobnosť a tvorivosť človeka i aká je skutočná pravda o alkohole a marihuane.

            Zároveň sa ich vtipným a nenásilným spôsobom snažil vtiahnuť do diskusie o tom, čo všetko môžu drogy spôsobiť im samotným, ich priateľom i rodine, kde mali možnosť priamo žiaci hovoriť mnoho príkladov o škodlivosti a účinkoch legálnych a nelegálnych drog.

            Cieľom prednášky bolo, aby sa pravda o škodlivosti všetkých drog dostala k žiakom skôr, ako sa k nim dostanú „falošné“ informácie od ich priateľov alebo drogových dílerov a že drogy v tejto napätej dobe pre nikoho nie sú skutočným riešením bežných problémov. V jej závere mali študenti možnosť anonymne vyjadriť svoj názor k otázke: „Čo si si uvedomil?“

            Prednáška mala priaznivú odozvu, našej mládeži sa veľmi páčila, za čo občianskemu združeniu úprimne ďakujeme a veríme, že budeme pokračovať i v ďalšej spolupráci na túto aktuálnu tému.

        • Európsky týždeň odborných zručností
          • Európsky týždeň odborných zručností

          •  

            Odborné vzdelávanie a príprava je jednou z najlepších ciest k zamestnaniu. 16.– 20. mája 2022 sa uskutočnil šiesty ročník Európskeho týždňa odborných zručností.

            S cieľom zvýšiť atraktivitu a zlepšiť imidž odborného vzdelávania, sa aj naša škola zapojila do Európského týždňa odborných zručností rôznymi aktivitami.

            Na teoretickom vyučovaní to bolo formou projektového vyučovania  na tému prechod na obnoviteľné zdroje, cestujeme po Európe, európskej modernej architektúry, gastronómie štátov EÚ, platobného styku, meny EURO a rôznych jazykových aktivít.

            Na praktickom vyučovaní žiaci gastronomických odborov pod dohľadom majstrov odbornej výchovy pripravili Týždeň medzinárodnej kuchyne a zhotovili nám jedlá typické pre rôzne regióny členských štátov EÚ.

            Tieto tvorivé aktivity sú pre nás prínosom pri rozvíjaní odborných zručností a objavovaní talentu nás všetkých.

            Vedenie SOŠ

        • Rozlúčka maturantov s našou školou
          • Rozlúčka maturantov s našou školou

          •  

            V piatok 20. mája 2022 sa v átriu našej školy konala rozlúčka maturantov. Študenti z tried IV.GŠ a II.AN v našej škole strávili kus svojho života a z ich pohľadov bolo zrejmé, ako veľmi im za ten čas "Garbina" prirástla k srdcu. Za celý kolektív učiteľov a zamestnancov sa s nimi rozlúčil riaditeľ školy Ing. Vojtech Wagner týmito slovami:

            Vážený pedagogický zbor, milé maturantky a maturanti,

            tento rok bol pre Vás výnimočný. Bol posledný na našej škole. Všetci ste sa tešili, že konečne ukončíte štúdium, že zmaturujete a vydáte sa na cestu životom. Na Vašu prvú veľkú skúšku – maturitu ste sa pripravovali niektorí poctivo, iní si to nechávali na poslednú chvíľu.

            Vaše štúdium na našej škole bolo trochu iné, stalo sa niečo, čo nikto nečakal.Zasiahla nás pandémia, ktorá so sebou priniesla mnohé obmedzenia. Zo dňa na deň sa nám i Vám život zmenil od základov, zrazu sme museli ostať doma, nesmeli sme sa s nikým stretávať, museli sme si tvár zahaliť rúškom. Možno povedať, že istú časť Vášho štúdia ste absolvovali dištančne, nemohli ste byť v škole so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. Dnes sme ale na Vás hrdí, že ste to zvládli a za pár dní predstúpite pred maturitnú komisiu.

            Vašim predchodcom v minulých dvoch školských rokoch maturity zrušili. Nemohli zažiť ten skvelý pocit keď Vám komisia pri zelenom stole oznámi, že ste úspešne zmaturovali, že ste to dali. Tešíme sa, že Vy ukážete a predvediete svoje vedomosti a zručnosti pred maturitnou komisiou.

            Myslíte na krásne chvíle, ktoré ste na našej škole prežili. Na všetky Vaše úspechy aj pády, výhry aj prehry, priateľstvá, písomky, skúšanie, reprezentáciu školy na rôznych súťažiach, na utrápené tváre Vašich rodičov aj pedagógov keď sa Vám nedarilo a ich šťastné a uznanlivé úsmevy, keď ste boli šťastní a úspešní. Toto všetko je naša škola a študentský život v nej.

            Teraz sa Vám otvorí druhá kapitola života - dospelosť. Veríme Vám, že sa vo svete nestratíte, že všetko zvládnete tak, ako ste zvládali po celé štyri resp. dva roky na našej škole.

            V závere štúdia sa zvykne porovnávať, aké výsledky dosiahla škola, jednotlivci, kto bol najlepší, kto mohol byť ešte lepší. Je tu medzi Vami mnoho takých, ktorí dosiahli veľmi pekné výsledky. Sú tu žiaci s výborným prospechom, ale zároveň aj žiaci, ktorí ako sa hovorí ukončujú štúdium s odretými ušami. Chýbajú tu ale aj niektorí Vaši spolužiaci ktorí to predčasne vzdali a nemôžu si vychutnať dnešný slávnostný deň. My učitelia sme ale hrdí na Vás všetkých a tešíme sa spolu s Vami a veríme vo Váš úspech.Život ukáže ako budete ďalej kráčať.

            Pred Vami je život. Pamätajte si, že život nie je len vymoženosť, život je povinnosť a na svete neexistuje nič cenné, čo môžete dosiahnuť bez práce, námahy a svojho úsilia.

            Stojíte na prahu dospelosti a pred sebou máte prvú veľkú skúšku – maturitu.Preto Vám všetkým želáme šťastnú ruku pri ťahaní maturitných zadaní a do ďalších rokov Vám prajeme, aby sa vám splnili všetky Vaše sny, túžby a ciele. Želáme Vám aby ste boli v živote spokojní a našli v ňom svoje uplatnenie.

            Dúfame, že naša - Vaša škola zostane pre Vás miestom, kam sa každý rád vráti a nájde tu radu, priateľov a pomoc. Budeme sa tešiť keď pôjdete okolo našej školy a prídete nás navštíviť.

            Veľa šťastia.

             

            Ing. Vojtech Wagner
            riaditeľ školy 

        • Triedne schôdze rodičovského združenia
          • Triedne schôdze rodičovského združenia

          •  

            Vážení rodičia,

            pozývame Vás na triednu schôdzu rodičovského združenia, ktorá sa uskutoční 1. júna 2022 (streda) o 15.30 hod. v budove školy.

            Tešíme sa na Vašu účasť.                                

            Ing. Vojtech Wagner
            riaditeľ školy